Oldal kiválasztása

Hosszú évek óta keményen dolgozott, és alig várja, hogy egy-két év múlva visszavonulhasson. Itt az ideje, hogy felkészítse pénzügyeit erre a következő szakaszra. Ezek a lépések segíthetnek a munkavállalóból a nyugdíjasba való átmenet simításában.

Megérteni, hogy a befektetések, a nyugdíjszámlák és a társadalombiztosítási ellátások hogyan működnek együtt.

  1. Ellenőrizze a nyugdíjszámlákat

    Míg dolgozott, valószínűleg a nyugdíjszámlák növelésére összpontosított. A nyugdíj közeledtével azonban egy portfóliónak kevesebb ideje van felépülni a piaci visszaesésből. Érdemes megfontolni a befektetések százalékos arányát, amelyek általában stabilabbak (például kötvények), miközben megtart néhány növekedési beruházást, hogy megvédje az infláció hatásait.

    Itt az ideje megérteni, hogy a befektetéseinek kockázatai hogyan változnak a nyugdíj közeledtével.

    Ezen elosztások adóügyi vonzatai is eltérőek. Például amennyiben nyugdíjba vonulásig nincsen meg a 10 teljes év, akkor kamatadó és adójóváírás visszafizetési kötelezettsége is keletkezhet.

    Ez egyben jó alkalom a nyugdíjszámláján szereplő kedvezményezettek felülvizsgálatára és frissítésére. Ha a számlán szereplő kedvezményezett eltér a végrendeletében meghatározott kedvezményezettől, akkor a számla kijelölése elsőbbséget élvezhet.